<< In het Dagblad van het Noorden verscheen op woensdag 28 juli 2004 het nevenstaande artikel. Hierin vallen me twee zaken op: dat het voor veel moleneigenaren nog steeds heel moeilijk is om nieuwe molenaars te werven - de de Slochter Molenstichting is sinds april dit jaar een gunstige uitzondering - en dat er maar liefst 3 overkoepelende verenigingen zijn in Groningen die zich bezig houden met de 86 Groninger molens. Dat was misschien ook wel wat veel van het goede...

Ik heb het nog wat moeilijk met het begrijpen van de observatie van de journalist dat ook de lokale afdeling van het Gilde zou gaan fuseren met de Groninger molenverenigingen - dat zou nogal impact hebben en doet vragen rijzen: heeft het Gilde dan plots geen onder haar verantwoordelijkheid en bestuur vallende regionale afdeling meer? Of worden de verenigingen dan stilzwijgend ingelijfd bij de het Gilde van Vrijwillige molenaars? Of zit het toch nog weer anders? Ik hoop het binnenkort allemaal te vernemen, het is ook voor ons, molenaars in opleiding, van belang.

Even fantaseren: hoe zouden we die nieuwe vereniging dan gaan noemen? In deze dotcom tijden is "Groninger Molenvereniging" misschien net even iets te eenvoudig? Alhoewel: het is wel typisch Gronings om de dingen gewoon bij hun naam te noemen. Wie weet! En hopelijk een fris, modern en duidelijk logo, om de herkenbaarheid te bevorderen. Afijn, al met al is dit toch in mijn ogen een positieve ontwikkeling, die naar ik hoop zelfs kan leiden tot het in ere herstellen van de functie van beroepsmolenaar. Een goed Gronings initiatief!