Maalboek logo

De RSS feed van het Maalboek

Sinds 15 januari 2005 heeft Het Maalboek een zogenaamde RSS feed. Als u al weet wat RSS is en wat een RSS feed is, dan volstaat de mededeling dat de RSS feed van Het Maalboek te vinden is op:

Valid RSS feed. http://www.fortean.org/molenboek/rss/feed.xml

Voor degenene die nog niet (zo goed) weten wat een RSS feed is en waarom je zo'n fertuut zou willen volgt aanvullende informatie.

RSS - waarom heet het zo?

RSS is een afkorting van "Really Simple Syndication".

Waarom zou ik een RSS feed willen?

RSS feeds besparen je tijd. Ze geven een goed overzicht van ontwikkelingen op je favoriete sites en beperken de hoeveelheid tijd die je on-line moet zijn. Mensen met een dure en/of langzame verbinding met het Internet kunnen zo nogal wat geld besparen. Maar zelfs als je een permanente verbinding met het Internet hebt is het gebruik van RSS feeds interessant omdat ze je helpen om in een oogopslag te bepalen wat er speelt op je favoriete sites. Nog niet alle dynamische sites hebben een RSS feed, maar er komen er wel steeds meer.

Vertel eens meer?

Veel websites, waaronder Het Maalboek, zijn constant in beweging. Dat is mooi, maar u moet het wel allemaal een beetje bij kunnen benen: wat is er nou precies en op welke site gewijzigd? Daar zit nogal wat werk in: naar uw favoriete site browsen, wachten tot de pagina geladen is, dan kijken of er iets op is veranderd, zo ja, naar de desbetreffende pagina doorschakelen. Je bent per site al gauw een paar minuten bezig.

Als je maar in 1 site bent geïnteresseerd dan valt het nog wel wat mee. Maar een molenaar wil natuurlijk het weer volgen, hij wil Het Maalboek of andere molenblogs lezen, het molenprikbord volgen en het weer bijhouden. Al met al is het niet ondenkbaar dat iemand van vele tientallen websites bij wil houden of er recent nog dingen op gewijzigd zijn. Als je nou elke dag met je brouwser al die websites zou moeten aflopen om te kijken of er nog wijzigingen waren dan loop je tegen je beperkingen aan: je moet ten eerste al een heel goed geheugen hebben wil je daarmee kunnen bepalen of er wijzigingen waren ten opzichte van de laatste keer dat je de stek bezocht. Ten tweede kan het maar zo eens zo zijn dat de wijzigingen niet op de hoofdpagina worden aangegeven en dan zie je het dus niet eens. Daarnaast zou het je heel veel tijd kosten: veel webpagina's zijn tegenwoordig immers omvangrijk en het kost dus enige tijd voor je ze helemaal in je browsertje hebt. Het kan een dure grap worden: je bent al die tijd on-line en niet iedereen heeft nog zo'n mooie en relatief goedkope breedband verbinding. Je betaalt dan per tik en dag gaat aardig oplopen.

Daarom hebben we tegenwoordig RSS feeds. Een RSS feed is niets meer dan een binnen zeer strakke regels opgemaakt bestand, wat via het Internet wordt opgehaald en waarin nieuws rond een website op is genomen. Inlezen van een RSS feed gaat snel: zelfs over een trage verbinding kost het lezen van een feed niet veel meer dan een paar seconden.

RSS feeds worden door speciale computerprogramma's ingelezen, de zogenaamde feed readers (een lijst met veel voorkomende readers vindt u hier). Ook hebben sommige webbrowsers een feed-reader ingebouwd of bieden een uitbreiding waarmee u feeds kunt bekijken. Zo'n feed reader leest de RSS feeds van de door u ingestelde websites in en laat u de in de feed opgenomen nieuws-items zien. U kunt dan lezen wat er precies waar is gewijzigd op de website. Als het om wijzigingen in teksten gaat wordt in de feed meestal een samenvatting opgenomen van de inhoud. Soms neemt men ook wel het eerste deel van de tekst over. Als deze samenvatting u daartoe aanzet kunt u in de feed reader snel doorschakelen naar de eigenlijke pagina en komt dan precies op de goede pagina uit.

Tip: ook het molenprikbord heeft een RSS feed.

Klik hier om terug te keren naar de hoofdpagina van Het Maalboek