Logo van Het Maalboek
<< krimpen [urenoverzicht] [27-05-2006] [startpagina] ruimen >>

 tijd 4 uur
 molen Dijkstra
 wie Bé Oomkens
 wat Praktijk
 weer 14.3C 1018.10hPa WZW 2
 werk Krooien, opzeilen, afzeilen, remklep bedienen


Hoewel de datum die u hierboven aantref anders doet vermoeden is het alweer 9 juni als ik dit schrijf. Ik heb in de tussentijd een korte vakantie in België gehouden met mijn gezin en kon dus verleden week niet lessen. Ook het schrijven van het lesverslag kwam er maar niet van. Komt ook omdat ik al druk ben met het voorbereiden op het examen: over een kleine week is het al zover. Ik zal morgen ook weer de hele dag bij molen Dijkstra te vinden zijn om nog wat puntjes op de I te zetten.

De les van 27 mei ging gelukkig een stuk beter dan die van de week ervoor. Deze keer ging het op- en afzeilen heel goed, al moet ik er wel steeds bij nadenken dat je bij een Fauël wieksysteem (dus: met fokwieken) niet aan de achterkant maar aan de voorkant moet beginnen met het losmaken van de zeilen. En hoewel het boek zegt dat die fokwieken veel makkelijker klampen omdat de klampen aan de voorkant zitten ben ik het daar - eigenwijze poldermolenaar - niet mee eens. Het is maar net wat je bent gewend, natuurlijk. Oefening baart kunst, ik ga morgen - 10 juni, ook nog Groninger Molendag - eens goed oefenen. En wie weet kan ik dan over een paar dagen al de vang van de Groote Polder lichten - zelfstandig, als gediplomeerd molenaar. Wat zou dat mooi zijn!

Op de foto die je ziet als je op het fotootje hierboven klikt kun je het paard onder de voorloper van Dijkstra bewonderen. Dat het de voorloper zal zijn leidt ik af uit het gegeven dat de zeverij aan de andere kant zit en dat de normale gang bij het pellen is dat je eerst een schoot inlaat in de voorloper, die dan vervolgens via de naloper naar de zeverij gaat. Bij Dijkstra wordt de wanmolen dus door de bolspil van de voorloper aangedreven. Kijk eens of je op de foto de onderdelen kunt herkennen: paard, brugbalk, bolspil, kussen, stelwiggen (duw- en trekwiggen) en taatslager. Bij Dijkstra vinden we hier overigens een kogellager, iets wat je bij pelmolens die wat langer in gebruik zijn gebleven wel vaker ziet.

Nog wat losse zaken:

  • lezers van de Volkskrant werden via die krant op mijn weblog gewezen. Ik heb het artikel zelf nog niet gezien, maar heb er al wel een aantal hele leuke reacties op gehad. Als ik er een digitale versie van kan bemachten zal ik die uiteraard hier publiceren;
  • Het Maalboek is tegenwoordig ook bereikbaar als - het maalboek, namelijk onder de URL http://www.maalboek.nl. Ook http://www.grootepolder.nl wijst momenteel nog naar deze website, later zal dat het adres worden waarop mensen alles over de Groote Poldermolen kunnen lezen;
  • er is een nieuwe toegangsmogelijkheid geschapen voor Het Maalboek: de Blablaindex, die u, net als de Roddelindex en de Rariteitenindex, kunt bereiken via het Thema's kader op de hoofdpagina. Hierop staan links naar alle lesverslagen, gesorteerd op hun woordrijkdom. Hoe meer woorden er in een verslag voorkomen, hoe hoger het in de Blablaindex komt. Momenteel is het verslag van ons bezoek aan de pelcursus het langste verslag.

Wel, beste lezers, met knikkende knieën en klapperende tanden sta ik hier voor u: volgende week hoort u hoe het is afgelopen.. wat zegt u? Ja, dank u wel, ik zal het nodig hebben!