Logo van Het Maalboek
<< krimpen [urenoverzicht] [08-04-2006] [startpagina] ruimen >>

 tijd 3 uur
 molen De Groote Polder
 wie Gerda Koster
 wat Theorie
 weer 6.3C 1003.40hPa ZW 4
 werk -


Het was onstuimig weer vandaag: een wat vlagerige Zuidwester blies een koufront over de Groote Polder, waar met regelmaat buien uitvielen. Geen mooie maalwind en we besloten dan ook de morgen met theorie door te brengen. We begonnen in de kap: de onderdelen van de kap. Ook kwamen de kruiwerken aan de orde, daarna het gaande werk. Het ging ons goed af, maar dat moet ook wel: half juni mogen we examen doen. Nu de puntjes nog even goed op de I zetten!

De trouwe lezers van Het Maalboek hebben al wel gemerkt dat ik nogal onregelmatig ben de laatste tijd. Waar ik vroeger toch wekelijks wel de tijd vond om even een stukkie te schrijven kwam het er de laatste tijd niet van. Wat is er aan de hand: eerst werd huize Klöpping geteisterd door allerhande virussen, vervolgens bleek mijn vrouw Marga geopereerd te moeten worden. Niets ernstigs, gelukkig, voor zover je een operatie dan kunt classificeren als "niets ernstigs". Maar het hield wel in dat ik de zorg voor ons huishouden op me moest nemen en dus aan molens en aanverwante zaken nauwelijks toekwam. Ik heb dan ook helaas weken niet kunnen lessen.

Maar dat wil niet zeggen dat er niet van alles en nog wat is gebeurd rond de Groote Polder. Het hoogtepunt was wel het bezoek van RTL4, die opnamen kwamen maken voor het programma "Bestemming Nederland". Men had uit betrouwbare bron vernomen dat er in Groningen momenteel een forse groep molenaarsleerlingen werd opgeleid en kwam poolshoogte nemen.

Dat de beeldvorming wat nou precies "molenaarsleerlingen" zijn wel eens eigenaardig verloopt moge blijken uit de reactie van iemand uit de begeleidende crew, die vertelde dat ze eigenlijk hadden gedacht dat de leerlingen jongens en meisjes van een jaar of 10 zouden zijn. Als je dan aan komt rijden en je treft een ploegje in overall's gestoken kerels vanaf zo achter in de veertig aan, deels met baarden en snorren, grotendeels getopt met een eigenaardig (maar wel lekker warm) mutsje, dan kijk je wel wat raar op..

Onze Lex bleek met ruime voorsprong de meest fotogenieke leerling te zijn en was dan ook al snel de hoofdrolspeler. De immer enthousiaste Mariska van Kolck knuffelde hem bijkans dood en wilde van alles van hem weten over molens en met name over de Groote Polder. Lex bracht het er prima van af, maar was er naderhand wel beduusd van: hij had gedacht hoogstens als figurant te hoeven acteren, maar kreeg dus wat hem betreft geheel onbedoeld en onverwacht plots de hoofrol. Wij waren uiteraard in het geheel niet jaloers (ahem), we wisten zelfs zeker te weten dat het niet zozeer de fraaie kop van Lex was die tot zijn succes had geleid, maar meer het fraaie mutsje wat er op stond. Lex had namelijk het enige mutsje waar geen reclame opstond. Sja, en dus was het een gelopen race: je kunt nu eenmaal geen mensen in beeld gebruiken die sluikreclame dragen. Die jongens van RTL konden gewoon niet anders dan Lex uitkiezen. Zo zat dat. Toch. Dus. Puh.

Het programma zal worden uitgezonden op 29 april, uiteraard op RTL4. Overigen komen dan niet alleen de Groote Polder, maar nog veel meer Groninger attracties aan bod, voor molenaars en niet-molenaars een aanrader.