Logo van Het Maalboek
<< krimpen [urenoverzicht] [28-01-2006] [startpagina] ruimen >>

 tijd 4 uur
 molen De Hoop
 wie Dick Wijchgel
 wat Theorie en praktijk
 weer 0.30 C 1030.00 hPa NO 2 bft, helder, zonnig
 werk Krooien, opzeilen, vragenlijst doorwerken, afzeilen.


Zoals beloofd het antwoord op de vraag die ik verleden week stelde: "in welke wiekstanden staan de molens op de plaatjes?"

wieken achter een bosrand

In absolute zin kun je geen antwoord geven op deze vraag: het is namelijk afhankelijk van de streek van het land waarin je leeft. Voor onze streek - Groningen - geldt: de bovenste molens staan in de vreugd, de onderste twee staan in de rouw.

Hoe kun je dat nou zien? Wel, je kijkt waar de hekkens van het gevlucht te vinden zijn. Bij het draaien van het gevlucht volgt het hekwerk altijd de roede. Als de hekkens dus links zitten is de draairichting van het gevlucht van links naar rechts (rechtsom, je ziet de molen dus van achteren) en zie je de hekkens rechts, dan is de draairichting van rechts naar links (linksom, je ziet de molen dan van voren). Nu je de draairichting hebt bepaalt kun je ook zien of het top-end nog op het hoogste punt moet komen (de molen staat dan komend) of dat het het hoogste punt al is gepasseerd (de molen staat dan gaand).

Als - in Groningen en in verreweg de meeste streken van ons land - het top-end "komend" staat, dan is er sprake van een vreugdevolle gebeurtenis, bijvoorbeeld een geboorte. Er is dan sprake van verwachting, van hoop: het "gaat komen".

Staat het top-end "gaand" dan is het hoogtepunt geweest, er is sprake van neergang, het is "voorbij".

In sommige streken van ons land is het precies andersom: daar kijkt men namelijk niet naar het top-end, maar naar het onderste end.

Wat de les van vandaag betreft zijn er opnieuw weinig zaken te melden. Wel noemenswaard is dat mijn maalboekje - het echte, papieren exemplaar - nu af is getekend. Ik mag het inleveren en wordt dan aangemeld voor het landelijk examen. In totaal staan er nu 350 lesuren in vermeld.

Volgende week mag ik theorieles geven - ik moet deze week extra studie maken van watermolens, met name van de constructie van vijzel en waterrad, waarna ik a.s. zaterdag in Scheemda hierover les mag geven. Tot volgende week!