Logo van Het Maalboek
<< krimpen [urenoverzicht] [11-12-2004] [startpagina] ruimen >>

 tijd 3 uur
 molen De Groote Polder
 wie Gerda Koster
 wat Praktijk en theorie
 weer < 1 bft, westenwind, krimpend.
 werk zeilvoering, theorie kap/vang


De begrafenis van Prins Bernhard was vandaag. Veel cursisten wilden graag naar die bijzondere gebeurtenis kijken en hadden afgebeld. Ook was Gerda, onze instructrice, gisteravond wat hoesterig - bijna was de les van vandaag niet doorgegaan. Bijna - want Alie en Gerda waren er vanmorgen toch. We lesten dus met ons drieën.

Met vlagen kwam er een heel licht windje uit het westen, geleidelijk krimpend naar zuidwesten. Te weinig om te malen, zelfs om - hoe toepasselijk - voor de Prins te malen. Eerst dus naar binnen en wat theorie doorgenomen. In de kap namen Alie en Gerda alle onderdelen nog eens door. Alie wordt er al heel goed in is: voeghouten, tempelbalk, windpeluw, lange spruit, korte spruit, broekstuk, penbalk, ijzerbalk of busbalk, roosterhouten (of roostermantjes), spantring, kapgordingen, weerstijl, keerstijl, brilstuk, hoekstijl, halssteen, wiggen, kwastvrij plankje.. het ging van een leien dakje.

Ondertussen was ik nieuwsgierig hoe dat nou zat met onze tempelbalk: rust dat ding nou wel of niet op de kruiring en heeft het dus wel of geen zin om de molen weg te zetten met de tempelbalk boven een achtkantstijl? Antwoord: de tempelbalk rust op de kruiring en het heeft dus inderdaad zin. Voor degeen die het niet gelooft: zie de foto hiernaast >>. Op een stellingmolen heeft het wegzetten met de tempelbalk boven een achtkantstijl als voordeel dat de staart dan ook nog precies boven een stellingschoor staat en je hem daar dus op zou kunnen laten rusten (met wiggen of iets dergelijks).

Ondertussen ook nog even wat foto's van de vang gemaakt. Lammert heeft een hele mooie animatie van het vangen gemaakt, die komt binnnenkort ook op deze site. Ik ga nog een pagina maken die de werking van de vang gedetailleerd beschrijft en waar de foto's die ik vandaag heb gemaakt en de animatie van Lammert in op worden genomen. Ik heb juist een tamelijk drukke periode achter de rug, met amper genoeg tijd om Het Maalboek bij te werken, maar hoop er binnenkort aan toe te komen.

Dan nog wat regionaal nieuws: het Dagblad van het Noorden besteedde ook deze week weer aandacht aan onze molens en wel omdat ze in rouwstand stonden. De fotograaf van het Dagblad had bijna dezelfde foto gemaakt die ik verleden week al op de site had gezet, maar nu met de poldersloot ook in beeld. Ik heb het artikel integraal overgenomen op deze site.

Ter ere van de Kerstperiode draagt Het Maalboek vanaf vandaag haar Kerstkleed. En in die geest herhaal ik ter afsluiting een uitspraak van de voorganger bij Bernhards' afscheidsplechtigheid die me in het bijzonder trof: God heeft geen andere handen dan die van de mens. Zo is het.