Logo van Het Maalboek
<< krimpen [urenoverzicht] [30-10-2004] [startpagina] ruimen >>

 tijd 3,5 uur
 molen De Groote Polder
 wie Gerda Koster
 wat Theorie/praktijk
 weer 2 bft, NW, bewolkt
 werk vangen, zeilvoering, kruien, theorie achtkant, kap en wieksystemen


Toen we aankwamen vanmorgen lag de dook nog op de velden. In de loop van de morgen trok de wind gelukkig wat aan en konden we toch nog even malen. Gerrit had zich 's morgens in de kap verdienstelijk gemaakt en de boel gesmeerd. Soepel kruiend gingen we een dikke kwart om, zodat het gevlucht op het noordwesten stond, een beetje krimpend tegen de zeilslag. Zeiltje voorleggen, weer afhalen. Het touwwerk van de zeilen is slecht aan het worden: bij één van de zeilen hebben we nu de zwichtlijnen noodzakelijkerwijs om 3 verschillende heklatten geslagen, omdat 2 van de 3 touwen afgebroken zijn. We moeten daar binnenkort echt werk van maken, maar dan zouden we eigenlijk eerst beter licht in de molen moeten hebben. Afijn, zoals altijd: werk zat in zo'n molen.

Theorie: we behandelden de opbouw van de kap (ik kwam nu al een stuk verder dan een maand of wat geleden), het achtkant (Gerrit die dat keurig wist uit te leggen) en de diverse wieksystemen en wiekverbeteringen die door Peter en Remy werden beschreven. Volgende week zullen we echt "los" gaan met onze theorie. Dat doen we samen met de MIO's die in Oost-Groningen bij Gerda en Klaas lessen. Klaas was trouwens vandaag nog even bij ons te gast op de molen: hij kwam juist op het goede moment, toen wij de GP met alles er op en er aan (volle zeilen en windborden er in) op 60 endjes hadden gekregen.

Nog een tijdje naar het gebonk van de vijzel geluisterd en nog eens goed gekeken waar het nou aan kan liggen. We dachten slijtplekken op de vijzel en op de maalgang te zien, maar dat kan ook reflectie zijn geweest. Helaas kun je onze vijzelas niet omhoog brengen middels een slinger - iets wat je bij sommige poldermolens hebt - anders hadden we dat eens kunnen doen om te kijken of het dan weg is. Dan zou je natuurlijk vervolgens wel de oorzaak weg moeten nemen, maar bij wijze van diagnose zou het handig zijn. Helaas kan het dus niet bij de GP.

Aan het eind kwam ook nog even een leerling uit de andere groep langs. Met de aanzegging dat we de eerste vier hoofdstukken van het lesmateriaal moesten doorlezen en ook het hoofdstuk over het achtkant gingen we uiteen. Vandaag dus noordwestenwind - 's morgens een kind, 's middags een vent. En vanavond aan zijn end.