Logo van Het Maalboek
<< krimpen [urenoverzicht] [25-09-2004] [startpagina] ruimen >>

 tijd 4 uur
 molen De Groote Polder
 wie Gerda Koster
 wat Theorie/praktijk
 weer 3-4 bft, W, bewolkt
 werk vangen, theorie vang, schoonmaken halslager (schroef), smeren glijring.


We hebben vandaag nogmaals de theorie van de vang behandeld. Remy en Gerrit begonnen bovenin de molen de glijring te smeren, terwijl ik met Gerda beneden in de maalgang afdaalde om het halslager schoon te maken, gewapend met plamuurmes en verfkrabber. Nou, daar kwam wel een emmer vol oud en vooral vuil vet af, voor we de schenen weer konden zien. Daarna op zoek of we konden zien waarom onze vijzel bij elke rotatie een rare *bonk* laat horen. Dat kan allerhande oorzaken hebben, bijvoorbeeld kammen die niet goed sporen, een breuk in de halssteen, een steentje of stukje metaal tussen scheen en halssteen of een losliggende scheen. Tot nu toe, ondanks goed schoonmaken en nauwkeurig kijken tijdens het draaien, hebben we nog geen sluitend bewijs wie of wat de schuldige is. Er zijn indicaties dat de oorzaak elders in de molen gezocht moet worden, omdat het bonken niet helemaal synchroon met de omwenteling van de vijzelas lijkt te lopen. Ik heb zelf het gevoel dat de oorzaak toch in de vijzelconstructie zelf ligt, maar we weten het domweg nog niet.

Gerrit is zoals altijd druk met klussen: we hadden het vetkistje en de beide keerklossen ter linker en rechter zijde van de vijzelbalk ter hoogte van de schenen verwijderdt om beter bij de schenen en de halssteen te kunnen. De boel zat oorspronkelijk met spijkers vast maar dank zij Gerrit is het nu keurig geschroefd. Daarnaast is hij doende met het aanbrengen van een borging op de klemveren die de planken van het hemeltje tegen de roostermantjes drukken, zodat die bij stormweer niet loswerken. Dat zou niet leuk zijn, omdat de planken van het hemeltje je dan om de oren kunnen waaien. En naar bleek zit het toch nog niet helemaal goed met de slinger waarmee we de zwaaibalk kunnen bewegen, die moest er dus ook weer af en mee naar de werkplaats. Gerrit heeft het er maar druk mee - maar hij klaagt er niet over, in tegendeel.

Remy en Gerrit hadden dus de helft van de glijring gesmeerd, ik heb de andere helft voor mijn rekening genomen. Het kruien ging daarna in mijn beleving heel licht, mogelijk heeft al dat smeren van de afgelopen maanden nu vrucht gedragen.

Tussendoor hebben we het vangen geoefend: zet hem nu eens overhoeks, zet hem eens in de vreugde, in de rouw.. dat ging allemaal heel goed. De wind kwam vrij bestendig uit het westen en we hoefden geen windborden of zeilen te plaatsen om de molen aan het werk te krijgen.

Vandaag was trouwens de laatste les die nog op het oude lesrooster stond. Volgende week is er geen les en ik hoop dat Lammert dan het nieuwe schema klaar heeft. Uiteraard zal ik het dan per omgaande op de site zetten. Zo, en nu snel met vrouw en kinderen boodschappen doen: Marga is jarig geweest en vanavond hebben we het huis dus vol. Daar moet ik dus nu boodschappen voor gaan doen.