Logo van Het Maalboek
<< krimpen [urenoverzicht] [07-09-2004] [startpagina] ruimen >>

 tijd 5 uur
 molen De Groote Polder
 wie Lammert Groenewold
 wat Praktijk
 weer 2-3 bft, N-N0, vrijwel onbewolkt, fraai nazomerweer.
 werk vangen, zeilvoering, kruien, ondersteuning bij monumentendag.


Eens per jaar is er voor de scholen een monumententocht. De leerlingen van de lagere scholen uit onze Gemeente rijden dan langs allerhande monumenten, zoals de Groninger borgen, boerderijen, kerken - en natuurlijk ook de molens. Lammert had er een dagje voor vrijgenomen en door een gelukkige omstandigheid kwam het mij ook uit. Ik werk momenteel namelijk 3 dagen per week in Hilversum en de beide andere dagen doe ik losse klussen. Daar zijn er altijd veel van, maar vandaag lag er even geen werk. Ik kon dus volstaan met het meesjouwen van mijn mobieltje "voor het geval dat" en had verder mijn handen vrij om Lammert bij te staan.

Roelof liet even verderop op de dijk de Fraeylema draaien en wij de Groote Polder. Gedurende de dag kwamen er groepjes schoolkinderen aan en af fietsen om zich de principes van de molens uit te laten leggen. Het is altijd bijzonder leuk om schoolkinderen te ontvangen op onze molen. Lammert doet dan met duidelijk plezier een verhaal over doel en historie van de Groote Polder en - gegeven wind - laten we de molen uiteraard werken. De kinderen kijken hun ogen uit en leggen soms uitzonderlijk veel meer inzicht aan de dag dan je zou verwachten. Zo kuurde 1 van de jongens langs de stilstaande roeden en zei "Hee, alstie gaat draaien dan draaien die wieken tegen de wijzers van de klok in". Ik vroeg hem waarom hij dat dacht en hij zei dat hij dat kon zien aan de plaatsing en vorm van heklatten en voorzoom en beschreef levendig hoe de wind dan tegen de zeilen zou drukken en hoe dan de roeden rond zouden gaan. Een knappe prestatie van deze elfjarige mulder-in-de-dop!

De wind kwam uit een voor de GP wat minder gunstige hoek: uit het noordoosten. Daar hebben we juist wat last van windbelemmering, maar desondanks lukte het vandaag wonderwel om de molen te laten malen. We hadden hem wat krimpend in de wind gezet - zeg maar op het noorden - en met alles er voor en aan liep de molen toch nog goed. Bij vlagen haalden we zelfs 60-70 endjes, zij het wel met af en toe wat zeilslag.

Ik had helaas mijn fototoestel niet bij me, maar Lammert gelukkig wel. De foto die ik hier bijsluit heb ik met Lammert's toestel gemaakt. Dat ik niet de enige persoon was die fraaie plaatjes schoot kunt u zien als u op de kleine foto klikt.