Logo van Het Maalboek
<< krimpen [urenoverzicht] [28-07-2004] [startpagina] ruimen >>

 tijd 3 uur
 molen De Groote Polder
 wie -
 wat Praktijk
 weer -
 werk antiglijgaas monteren


Zoals ik als had beloofd: ik heb vandaag, geheel in de geest van de Groninger ARBO-drang, een eenvoudige, maar doeltreffende veiligheidsmaatregel getroffen: ik heb antiglijgaas gemonteerd op de soms hele gladde planken boven onze maalgang. Klik op deze link om het resultaat te bewonderen. Het idee had ik van Roelof Beugel, die al eerder antiglijgaas op de Fraeylema heeft aangebracht.

Maar wacht, ho, wat is in hemelsnaam antiglijgaas? Antiglijgaas is ook wel bekend als "kippegaas" (of is het nou kippengaas?) of ook wel "dubbeltjesgaas". Ik heb een geplastificeerde variant gekocht, in de hoop dat de roest dan langer op zich laat wachten. Dan de planken boven de maalgang 1 voor 1 losgehaald, stuk gaas er om heen, krammen er in aan 1 kant, straktrekken, krammen aan de andere kant en dan de plank weer vastzetten - de volgende. Tenslotte nog alle uiteinden van 3 borgkrammen voorzien, zodat je het niet per ongeluk los kunt trappen. Het was wel even een stukkie werk, maar ik ben over het resultaat dik tevreden. Zal mij benieuwen wat de andere molenaars er van vinden, aanstaande zaterdag. Ook moeten we nog eens kijken of we niet ook een stukkie van dat gaas op de voorkant van het maalgat moeten spijkeren, waar je bij de omheining langsloopt - dat is daar ook altijd snotglad. Afijn, er blijft altijd werk op zo'n molen..

De oplettende lezer vraagt zich mogelijk af waarom dat gaas in zo'n mooi patroontje is gelegd? Is het om esthetische redenen? Nou, dat ook wel een beetje, maar het is vooral om praktische redenen: als we kruien volgen we natuurlijk geen rechte lijn, maar een ronde. En deze manier om het gaas te leggen sluit daar dus op aan.