Logo van Het Maalboek
<< krimpen [urenoverzicht] [17-07-2004] [startpagina] ruimen >>

 tijd 3,5 uur
 molen De Groote Polder
 wie Gerda Koster
 wat Praktijk/theorie
 weer Z, 2-3 bft, zonnig, enige bewolking
 werk smeren, repareren, zeilvoering, vangen, boekenmarkt


Hoera, ik ben 45 jaar geworden vandaag :-). Mijn zoon Willem presenteerde me vanmorgen een fraai kunstwerk: een schilderij van "mijn" molen, deze keer met het juiste aantal einden (4) en met beweegbare wieken. Mijn dochters Edda en Sabine hadden de roeden voorzien van fraai opgeplakte bloemetjes. Het zwarte gedrochtje wat je rechts onderin ziet - heu - dat ben ik, volgens Willem. Je wordt ouder, papa.. :-).

Ter compensatie mocht ik molenaar zijn vandaag. Alie en ik dus naar boven om de smeerzolder te inspecteren. Op een aantal plaatsen kon je je naam niet meer in het vet schrijven dus hebben we enige tijd doorgebracht met smeren van de glijring. Terwijl wij daar mee bezig waren doken Peter en Gerrit de maalgang in om de laatste hand te leggen aan de reparatie van onze zwengel. Hij doet het nu weer prima. Goed werk, heren.

Zo stroef onze glijring ook aandeed, zo glad was het beneden: de nacht was vochtig geweest en de vlonders boven de maalgang waren spekglad. Ik had dat juist te laat in de gaten en maakte een prachtige sliding - gelukkig hield ik de beentjes er nog net onder, maar het scheelde niet veel. Binnenkort maar eens een stukkie kippengaas opspijkeren. Roelof Beugel heeft dat op de Fraeylema recent ook gedaan en dat scheelt een slok op een borrel. Kunnen we gelijk ook gebruiken om binnen de afscherming van de onderbonkelaar en het vijzelwiel te verbeteren. Ik heb toch vakantie: daar kan ik vast wel een dagje voor vinden.

Helaas konden we niet malen - te weinig wind. Dus maar weer voor de Prins gedraaid. De zuidenwind was matig en soms viel ondank het onbelast draaien het wiekenkruis met alles er op en er aan toch nog stil. Er waren gelukkig momenten met enige wind en op een gegeven moment haalden we zelfs heel even 40 enden, maar al met al - geheel conform de windroos - slecht maalweer.

Bij het koffiedrinken (met gebak, natuurlijk) opende Gerda haar doos van Pandora en stalde op de vloer van de molen allerhande boeken uit. Een aantal ervan werden verloot, een ander deel konden we kopen. Er waren een aantal interessante titels bij, waaronder een boek over weerkunde en Het Groninger Molenboek. Ik had al een paar van die titels gereserveerd, maar mijn vrouw gaf me een hint dat het best eens zo zou kunnen zijn dat mijn familie en vrienden me vandaag ook het een en ander kado zouden gaan geven.. mmm, jarig zijn is toch altijd weer leuk :-).

Aan het eind van de les vertelde Lammert, die mede langskwam om me te feliciteren, dat de Monumentenwacht bij de inspectie een vermoeden had dat 1 van de nagels of bouten waarmee de glijring aan het boventafelement vast zit zich los heeft gewerkt en nu niet meer voldoende goed zit verzonken. Dat zou krassen in de voeghouten etc. veroorzaken. Het was ons nog niet opgevallen bij het smeren, maar al smeer je er ook een hele varkensstal aan vet op, tegen zo'n lastpost helpt dat natuurlijk niet. Volgende les gaan we dit dus gezamenlijk uitzoeken.

Oh ja, de opsplitsing in twee groepjes is vandaag formeel geworden: vanaf volgende week gaan er dus TWEE groepen mulders-in-opleiding in opleiding. Dat is een unieke situatie: waar men elders in het land nog wel eens problemen heeft met het werven van nieuwe molenaars hebben wij het luxe probleem dat we een klein wachtlijstje hebben. Het is wel heel goed nieuws: het houdt in dat nu ook de Ruiten weer regelmatig gaat draaien. Ons groepje, bestaande uit Remy, Gerrit, Alie en Peter (et moi, naturellement) blijft in de oude samenstelling bijeen; Alie, die als enige altijd twijfelt aan haar eigen inzet en kunnen, heeft na enig aandringen onzerzijds toch besloten bij onze groep te blijven. Dat werd met algemene instemming en vreugde begroet. Een fraai besluit van een zonnige zomerzaterdag.