Logo van Het Maalboek
<< krimpen [urenoverzicht] [27-06-2004] [startpagina] ruimen >>

 tijd 4 uur
 molen De Groote Polder
 wie Lammert Groenewold
 wat Praktijk/Theorie
 weer 2-3 bft, W, bewolkt, wisselende winden
 werk zeilvoering, theorie van het weer


Vanmorgen om half elf hoorde ik plots het bekende ratelgeluid van de lier. Ik dus snel de zondagmorgencroissant met koffie weggespoeld en er op af. Wat bleek: het was Lammert, die een extra uurtje wilde draaien met de GP. Hij had gisteren nog een tijdje geprobeerd met de Ruiten te draaien, maar dat was niet echt goed gelukt door de matige wind en de windbelemmeringen bij De Ruiten. En nou wilde hij toch het weekend niet afsluiten zonder een molen te hebben zien draaien, dus, vandaar. De wind liet ons eerst nog wat in de steek: met vier vollen nog bewegingsloos. Dus: de molen uit het werk gezet. "Zit ie voldoende ruim?" bulderde Lammert van onder uit de maalgang. "Jo!" beaamde ik, kijkend naar de ruimte van 2-3 centimeter tussen de kammen van de onderbonkelaar en het schroefwiel. Maar ik had het mis: toen we de vang lichtten en er even een windje kwam hoorden we ook dat de kammen toch nog even aanschuurden. De kammen van onze onderbonkelaar zitten niet in een perfecte cirkel, blijkt maar weer. Afijn, Lammert daalde weer af in de (droge) maalgang om de spil nog even wat verder van het schroefwiel af te draaien, nog even een stukkie slingeren en - *pats*.. dan draaide het plots wel heel licht en kwam de koningsspil desondanks geen millimeter meer opzij: draadend gebroken. Gelukkig draaiden de kammen al wel goed vrij van elkaar. Gevolg: we kunnen de molen nog wel in het werk krijgen, maar er niet meer uit. Daar gaat binnenkort dus iemand naar kijken.

Lammert had zijn laptop meegenomen en daarop heb ik al een voorschouw gezien van de presentatie "Hoe bouw ik een vijzel?". Ziet er weer prima uit. Molenaar Roelof Beugel en zijn vrouw kwamen nog even langs en we kregen ook nog wat andere bezoekers, waaronder 1 jonge molenaar van 22 die al 2500 maaluren had gedraaid en die mogelijk dit jaar al examen wil doen. Jonge molenaars zijn er dus wel degelijk! Afijn, al met al toch nog 4 uur op en rond de molen bezig geweest.

Ten slotte: de molenromp stond vandaag ook weer even in het middelpunt van de belangstelling: het Dagblad van het Noorden plaatste een tweetal artikelen rond de hoorzitting die donderdag aanstaande gehouden gaat worden in Slochteren.