Logo van Het Maalboek
<< krimpen [urenoverzicht] [09-06-2004] [startpagina] ruimen >>

 tijd 3 uur
 molen De Groote Polder
 wie Gerda Koster
 wat Praktijk
 weer 2-3 bft, NW, bewolkt, enige neerslag
 werk schoonmaken, smeren, benamingen


Vanaf 17.00 uur was ik in de molen om de voorbereidingen te treffen voor de schoonmaak. Op de smeerzolder alvast alle losse balken, houtjes en ander rondslingerend materiaal vergaard. Een TL-looplampje opgehangen. Luiken er uit, meer lucht en licht. Koffie gezet. Dan rijd een voor mij onbekende jeep het terrein op. Eruit stapt een journalist van het Dagblad van het Noorden, met zijn zoontje, op zoek naar Alie (een van onze cursisten). Alie blijkt in de krant te komen: een bijlage over het Groninger molenweekend. Ik ben benieuwd!

Na aankomst van Remy, Gerrit en Gerda de hele ploeg, gewapend met verfkrabbers, plamuurmessen, vuilniszakken en stofzuiger de smeerzolder op. En dan maar krabben, vegen, zuigen en opruimen. Vogelpoep, stof, zand, vet - het moet er allemaal af. Er moet natuurlijk wel voldoende vet achter blijven om een goede smering te borgen. Ik heb zelf de lange spruit, vangstok, beide voeghouten, broekstuk en penbalk schoon gekrabt, de overige cursisten hebben zich ook al danig geweerd.

Omdat ik wat vroeger wegmoest in verband met de verjaardag van Ben Mesman (ha, die Ben) weet ik niet hoe ver we gekomen zijn, maar volgens mij een heel stuk. Zaterdag gaan we weer verder.

Tussendoor heb ik ook geleerd waar dat kettinkje tussen tempelbalk en buikstuk op de Ruiten nou goed voor was: de GP heeft ook zoiets, maar dan is het een stangetje wat door een oog in het buikstuk valt. Het bovenwiel staat namelijk niet recht en dus heeft het buikstuk de neiging van het bovenwiel af te glijden. Dat kettinkje of stangetje dient er dus voor om dat te voorkomen.