Logo van Het Maalboek
<< krimpen [urenoverzicht] [05-06-2004] [startpagina] ruimen >>

 tijd 4 uur
 molen De Groote Polder
 wie Gerda Koster
 wat Praktijk/Theorie
 weer 2-3 bft, NW, bewolkt
 werk vangen, klampen, zeilvoering, knopen, theorie van het achtkant zelfzwichting, onderdelen in de kap.


We hebben vandaag opnieuw voor de Prins gemalen, zonder zeilen maar met 4 windborden. Al met al was het weer gezellig druk: Alie, Gerrit, Remy, Peter, Gerda en ondergetekende waren allemaal aanwezig.

Lammert is geweest om voorlichtingsmateriaal af te geven over onze cursus en om veiligheidsadviezen op de deuren te punaiseren. Roelof was er ook nog even, gewoon voor de gezelligheid en 1 van de nieuwe cursisten gaf ook acte de presence.

Ik had enige studie gemaakt van zelfzwichting, omdat onze molen dit systeem heeft gehad en ik nieuwsgierig was of je daar nog veel sporen van kon vinden. De askop toont dit nog goed, de as is nog steeds hol en inderdaad kun je op de smeerzolder nog zien waar ooit de zwichtstang heeft gezeten: de keep is nog duidelijk zichtbaar. Verder is vandaag nogmaals het achtkant aan de orde geweest.

Komende donderdag gaan we de smeerzolder schoonmaken: vogelpoep krabben, stof zuigen, kammen in de was zetten en smeren. De poortstok bleek los te zitten, die gaan we ook weer goed vastzetten. Vanmiddag ga ik nog even bij Lammert kijken, die op de Ruiten de zeilen gaat voorleggen. Na jaren stilstand gaat die molen nu dus ook weer draaien.